logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенЯнуари 2015 г.


Годината започва зле за Европа. Старият континент е в криза, а основните европейски проблеми са илюстрирани на долната графика.


chart


В икономическо отношение Евросъюза като цяло е в почти постоянна рецесия, въпреки че ниските цени на петрола са благоприятни за икономиките. В повечето страни, особено в южните, има голяма безработица, която засяга особено силно младите хора. С изключение на Германия и няколко по малки страни, повечето правителства допускат големи дефицити и общите дългове продължават да растат въпреки жестоките антикризисни мерки. Тези мерки предизвикват допълнително социално напрежение и конфликти. Европа провежда спорна политика по отношение на националните малцинства и религиозни групи, което води до тяхното капсулиране вместо до интеграция. Във Франция, където има райони с действащо шариатско правосъдие, отекнаха първите изстрели на цивилизационен конфликт между радикалния ислям и свръх либералната държава и едни френски граждани стреляха срещу други. Това е само начало…
Ние смятаме, че кризата от 2008 година продължава. САЩ и ЕС се опитаха да решат проблемите по различен начин. Федералният резерв на САЩ заля системата с огромна ликвидност и монетарната база се увеличи многократно, както може да се види от долната графика.


chart


В резултат икономиката расте, макар и с относително слаби темпове. Опитът да се “санира” ликвидността неотдавна вкара за кратко американската икономика в рецесия и ние смятаме, че създаването на пари “от въздуха” ще продължи. Америка има огромното предимство националната и валута – щатският долар да бъде едновременно световна резервна валута, която е основна част от резервите на централните банки. На практика ефекта от обезценяването на долара се абсорбира от цялата световна икономика.
Европейските бюрократи от Брюксел и ЕЦБ възприеха друг подход за решаване на проблемите и за излизане от икономическата криза. Както и в САЩ най напред бяха спасени банките, но едновременно с това бяха наложени жестоки антикризисни мерки, които хвърлиха европейската икономика в рецесия. Причините за това са комплексни – Германия е против печатането на пари, а европейските икономики не са реформирани въпреки наложените ограничения. Спасените банки на практика спряха кредитирането и доведоха до застой на потреблението и производството. Ние смятаме, че европейския подход да не се “печатат” пари е по правилен, но вместо кратка и дълбока криза, която би ликвидирала изкривяванията, би довела до фалит на неефективните банки и фирми, и до преструктуриране на цялата икономика, половинчатите действия на политиците и банкерите тласнаха ЕС в блатото на рецесията.
Ограничената ликвидност допринесе за ръст на еврото, но една от валутите – швейцарския франк засили позициите си и това накара Швейцарската Национална Банка (ШНБ) да постави ограничение на ръста му. ШНБ обяви, че няма да допусне курс на швейцарския франк спрямо еврото по нисък от 1.20. За да защити това ниво и за да поддържа нисък франк, ШНБ купи в последните години голямо количество евра. Сега, обаче, има кардинална промяна. В последната година американският долар се засили, а Европейската Централна Банка реши да използва американския подход и обяви, че от март 2015 година започва да купува еврооблигации на стойност от 60 милиарда евро месечно, което на практика е форма на “количествено охлабване”. Този комплекс от причини принуди ШНБ да се откаже от досегашната си политика и да позволи на швейцарския франк да “плава”. За един ден еврото отслабна спрямо швейцарския франк с около 20%, както може да се види от долната графика. За пореден път пазарът се оказа по силен дори и от централна банка.


chart


Нито един от икономистите и анализаторите не можа да предвиди неочаквания ръст на швейцарския франк, защото на практика всички пазари са манипулирани. За няколко фирми, търгуващи с валута, решението на ШНБ беше “черен лебед”, който предизвика фалита им. Ние ще припомним, че отдавна твърдим две неща – необходимостта от диверсификация и спестяване в най малко 2 валути, а също така ориентиране към валути на някои малки държави с подчертано пазарна икономика и стриктна финансова дисциплина – Швейцария, Сингапур и др.
Опитът на ШНБ да задържи нисък курс на швейцарския франк доведе до натрупване на големи валутни резерви, предимно в евро. Сега предстои банката да продаде част от тях и очакванията са курса на еврото да спадне.
На фона на световните и европейските проблеми България загуби проекта “Южен поток”. Вече сме писали, че “Газпром” беше предвидил отклонение на проектното трасе към Турция, но сега се очертава то да стане главно, както може да се види от долната графика.


chart


Правителството продължава да се заблуждава или се опитва да заблуждава хората, че все още проекта може да се осъществи. Българските политици страдат от липса на капацитет и се стремят да компенсират това с послушание към текущия “голям брат”. Няма да спрем да повтаряме, че е необходима прагматична българска външна политика, базирана на подхода на цар Борис ІІІ – винаги с Германия (Европа), никога против Русия.

Случаят с ШНБ и франка за пореден път показа, че на практика всички пазари са манипулирани. Доказателства се появяват постоянно – скандалът с лайбора, постоянни скандали с банкови манипулации, високочестотната търговия на борсите, дериватите и др.
Най опасни са манипулациите на валутите, които са “мярката”, с която се измерват и регулират всички действия на хората при производството и разпределението на стоки, и услуги.
Американският долар е световната резервна валута – световна мярка, използвана в търговския обмен. В последната година доларът расте, както може да се види от долната графика.


chart


Очакванията на голяма част от експертите са, че този ръст ще продължи и към края на 2015 г. едно евро ще се разменя за около 1.10 щатски долара. Силният долар и относително стабилното развитие на икономиката на САЩ привличат инвеститорите към американските борси, индексите на които постоянно растат номинално. Ако, обаче, тези индекси се измерят в грамове злато, картината е много по различна и това може да се види от долната графика.


chart


Когато се използва друга мерна система се получават различни резултати. Номинално индекса “Дау Джонс” се е увеличил след 2000 година. Измерен в грамове злато, обаче, същият индекс е отбелязал значителен спад.
Различни резултати може да се получат и при анализ на цената на нефта, ако тя се сравни с цената на златото. След договорка между правителствата на САЩ и Саудитска Арабия през 70-те години на миналия век, цената на нефта и световната търговия с нефт се извършват в долари. Срещу това, американците поеха ангажимент да поддържат саудитските крале и да пазят режима. Независимо от това, арабите предпочитат златото пред книжните пари, включително американския долар. Цената на златото и цената на нефта са били винаги свързани и взаимно зависими. Отношението на двете цени е показано на следващата графика. Исторически това отношение е средно около 15, като при всяко по голямо отклонение от тази стойност може да се очаква корекция. Сега стойността му е почти 25 и следва да се очаква спадане на цената на златото или ръст на цената на нефта. Спад на цената на златото е малко вероятна, затова има всички основания да се очаква увеличение на цената на нефта. Всъщност представители на ОПЕК от страните от Персийския залив, открито признават, че провеждат целенасочена политика на ниски цени на нефта. Такава политика, обаче, е обречена и в крайна сметка пазарът отново ще възтържествува.


chart


Накрая ще разгледаме още едно фундаментално съотношение, което обяснява защо картината зависи от мерната единица. Книжните пари са създадени за да облекчават живота на хората и да го правят по удобен. Докато книжните пари имат златно покритие и могат във всеки момент да бъдат обменени за злато, те са идеална “мерна” единица за стойността на стоките и услугите. За съжаление банките, които започват да издават книжни пари и създадените по късно централни банки, се контролират от политиците, които имат една главна цел – да бъдат на власт и да управляват колкото е възможно по дълго. Почти всички управляващи харчат повече, отколкото обществените финанси позволяват, като централните банки са подложени на постоянен натиск за увеличаване на паричната маса. Монетарната база и стойността на златото от резерва постоянно се променят и това отношение за американския долар е показано по долу. От графиката се вижда, че в момента има създадени пари, зад които стои минимално количество злато – абсолютен минимум при текущата цена на златото. Ние считаме, че това е основна причина да се очаква ръст на цената на златото.


chart


Една от текущите теории на конспирацията е, че ниската цена на златото се поддържа за да може Китай да акумулира достатъчно количество злато за да подкрепи юана. Когато необходимото количество бъде акумулирано, сегашната манипулация на цената на златото ще бъде прекратена.
Ние не знаем дали това е вярно, но виждаме текущата криза в ЕС, който се превръща в следващата Япония с хронична дефлация, застаряващо население и минимален ръст на икономиката. В такива условия хората задължително трябва да държат част от богатството си в злато. Поздрави.


chart