logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенАвгуст 2015 г.


Най важното икономическо събитие през изминаващия месец според нас е де факто девалвацията на китайския юан. Засега тази девалвация е с около 4%, но тя засегна силно останалите валути в района. Вече със сигурност може да се каже, че валутната война е световна. Китай не беше допуснат в клуба на членовете, които участват в “кошницата” от валути, формиращи стойността на специалните права на тираж (СПТ или SDR) – валутата на МВФ. Използвано беше някакво мъгляво оправдание, решението е отложено за 2016 година и Китай предприе стъпки за намиране на “пазарни” нива на юана. Действията на китайската ЦБ са в съответствие с официалната философия на МВФ и фонда потвърди това. Последствията е трудно да бъдат предвидени и някои анализатори вече говорят за потенциални черни лебеди. Борсата в Шанхай е в състояние на свободно падане, както може да се види от следващата графика.


chart

Такова падане на цената на акциите не е имало от времето на кризата през 2008 година и инвеститорите загубиха около 2000 милиарда щат. долара. На китайските борси бяха спечелени огромни суми по време на постоянния ръст през последните години, така че корекцията е до известна степен здравословна, още повече, че на борсите инвестира относително малко част от населението. Независимо от това никое правителство, особено такова като китайското, не желае социално недоволство, независимо от повода. Девалвацията на юана успокои временно китайските борси, но предизвиква сътресения на валутните пазари. Виетнам също девалвира валутата си с 1% за да запази интересите на износителите.
Безусловно е едно – след девалвацията на юана американският долар става още по силен и вече е значително надценен, превръщайки се в единствената валута, която може да бъде безопасно пристанище. Скъпият долар затруднява износа на американските фирми и допринася за забавяне на икономиката. Това няма как да не повлияе на решението на Федералния резерв на САЩ по отношение на вдигане на лихвите, което се очаква през септември. Сега може да се предполага, че такова повишение няма да има или то ще бъде символично. Проблемът е, че американската икономика не расте или расте с много ниски темпове, както може да се види от следващата графика.


chart

Официалните данни все повече се поставят под въпрос от сериозните анализатори, а някои като Дж. Уйлямс от Shadow stats изцяло ги отричат. Въпреки постоянното наливане на ликвидност в системата, парите не отиват за кредитиране на бизнеса. Накратко, ситуацията е неясна дори в страна като САЩ, където системата за събиране на данни за икономиката функционира отдавна и се смята за достатъчно надеждна. Универсалният индикатор за бъдещата икономическа активност – Балтийският сух индекс дава известно основание за оптимизъм в последно време, както може да се види от дългосрочната му графика по долу.


chart


Като се имат пред вид, обаче, последните събития в Китай, Япония, където икономиката почти не се развива въпреки стимулите и останалите развиващи се страни от БРИКС, картината продължава да е неясна. На 20 Август Дау Джонс слезе под психологичните 17000, потвърдено от спад на транспортните акции, които са аналогичен на Балтийския сух индекс индикатор за САЩ. Индексът на “Блумбърг” за цените на основните борсови суровини е на най ниско от много години ниво, а цената на нефта достигна многогодишен минимум.chart

Суровините бяха най слабо представящите се инвестиции през 2014 година както може да се види от следващата графика.През тази година тази тенденция се запазва.


chart

Що се касае златото, до неотдавна песимизма на инвеститорите беше на дъното, както може да се види от следващата графика. След девалвацията на юана и последните събития на фондовата борса в САЩ положението се промени и цените на златото (и среброто) тръгнаха нагоре. Доайенът на анализаторите на Дау и уважаван от много инвеститори експерт Р.Ръсел смята, че цените на двата метала са достигнали дъното на текущия цикъл и започва ръст. Ние сме съгласни с него. Разликата в цените на “книжния” и реалния пазар с доставка расте и това е допълнително потвърждение. Цените на книжния пазар могат и са манипулирани, но когато сделката е с доставка, цената е реална. Тези цени трябва да бъдат главния ориентир и индикация за състоянието на пазара защото милионите купувачи и продавачи на физическо злато и сребро няма как да бъдат манипулирани.


chart

Графика на динамиката на цената на златото през последните 12 месеца е показана по долу.


chart

Повечето анализатори са на мнение, че дъното вече е достигнато и предстои повишаващ се пазар на биковете. Има и отделни експерти, които смятат, че се очакват по ниски цени, преди всичко поради очакванията за дефлация и дилевъриджинг. Ние смятаме, че огромната ликвидност и проинфлационната политика на централните банки ще надделеят и цената на златото ще расте. Аналогично е положението на среброто, както може да се види от следващата графика. При среброто формирането на дъно и ниво на силна поддръжка е по ясно изразено.


chart

В допълнение ще изтъкнем още два аргумента. На първо място има голямо забавяне при доставката на сребърни монети-кюлчета от монетните дворове в САЩ и Канада, а американските търговци на скъпоценни метали не могат да доставят популярните в САЩ торби със стари сребърни монети от преди 1964 г., които съдържат 90% сребро. На второ място банката “Джей Пи Морган” има закупено голямо количество физическо сребро, което показва очакване за дефицит на метал и повишаване на цената. Според нас при среброто е по вероятно да има дефицит на физически метал, тъй като за разлика от златото среброто постоянно се употребява в индустрията и други области, като възможностите за рециклиране са силно ограничени.
Новият век започна с взривяването на кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Последва балона на цените на жилищата и вместо просперитет се разрази кризата през 2008г. Банкерите приватизираха печалбите и социализираха загубите си, като хората трябва сега да плащат за грешките им. След Кипър е ясно, че парите на хората в банките са на банките и в случай на фалит вложителите губят по голямата част от влоговете си. Богатите хора първи разбраха новата парадигма и предприеха действия за запазване на богатството си. Милиардерите започнаха да купуват най скъпите картини, появяващи се на търговете. Милионерите започнаха да купуват диаманти и жилища в най престижните части на световните столици. За обикновените хора останаха възможностите да купят злато и сребро. В случаи като в Кипър и Гърция, когато банките не работят и има валутен контрол, няколко златни монети дават спокойствието и сигурността да се преживее най тежката част на кризата. Поздрави.


chart