logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.comРегистриране на международни бизнес корпорации."Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенМарт 2014 г.


От Крим излетя черен лебед. Малко хора са очаквали такова развитие на нещата, въпреки че ставащото там е логично. Русия не може да си позволи присъединяването на Украйна към ЕС и особено към НАТО. Става въпрос за националната и сигурност, а историята е научила руснаците да са безкомпромисни по стратегическите си приоритети. В Крим става въпрос и за икономически интереси. За разлика от фалиралата Украйна, Крим е икономически изгоден за Русия, защото с изключение на водата, районът има достатъчно ресурси включително газ, както може да се види от долната графика.


chart


Последвалите санкции няма да навредят силно на руската икономика, а поради глобализацията на световната икономика и енергийната зависимост на ЕС от руския газ западните държави са предпазливи. Русия може да отговори асиметрично и илюстрация за един от вариантите на такъв асиметричен отговор дава долната графика.


chart


На нея са показани промените в балансите на централните банки (ЦБ) на големи западни страни през последните години. В стремежа си да стимулират икономиките и да излязат от кризата, ЦБ купиха огромно количество ДЦК. Държавните облигации на САЩ се държат не само от Федералния резерв, но и от Китай, Япония и Русия, която има резерви от над 500 милиарда долара, голяма част от които са в облигации на САЩ. Масови продажби на американски облигации могат да предизвикат непредвидими сътресения на световната финансова система. Затова може да се очаква западните страни да се примирят с присъединяването на Крим и Севастопол от Русия и да започнат дипломатически преговори за бъдещето на Украйна, която вече е фалирала. Черният лебед може да бъде последван и от други такива и е трудно да се предвиди какво може да се случи в следващите дни и месеци. Засега борсите не реагират на политическите сътресения. Крим не представлява стратегически интерес за Америка и американските инвеститори продължават да купуват акции. Някои анализатори, обаче, сред които е и Р. Ръсел са скептично настроени спрямо номиналния ръст на индексите на американските борси. Долната графика илюстрира техните основания.


chart


На графиката е показан индекса Дау Джонс в щатски долари и в швейцарски франкове от 2000 година до сега. За периода от 2000 година до сега Дау се е повишил с 37%. Индексът расте номинално в щатски долари, но в швейцарски франкове се забелязва отчетлив спад. Така от 2000 година до сега спадът на индекса в швейцарски франкове е 23%. Причината за това е падането на курса на американския долар спрямо швейцарския франк, което може да се види от следващата графика. От 1970 година до сега американският долар е спаднал значително спрямо франка, като от 2000 година до сега спадът е 50%.


chart


Най силен, обаче, е спадът на Дау Джонс когато се сравни с истинските пари – златото и това може да се види на следващата графика. От 2000 година досега индексът непрестанно спада. Независимо от това, че поради падането на цената на златото след 2011 година има известна корекция на тренда, много анализатори очакват този спад да продължи. С други думи, дългосрочно вложение в злато е по изгодно от дългосрочна “покупка” на индекса. Някои акции може да са били по печеливши през периода, но дребните акционери като правило губят. Р.Ръсел смята, че цените на акциите в САЩ ще продължават да се увеличават, докато мениджърите на големите инвестиционни фондове продължават да купуват защото са принудени да показват резултати. Все още алчността е по силна от страха, но не се знае колко дълго това може да продължи. Ръсел вижда сигурност единствено в златните монети, които обикновения човек може да купи.


chart


Освен златото, което е достъпно за по състоятелните, среброто предоставя добри възможности за изгодно спестяване. Нека разгледаме следващите две графики. На първата е показана динамиката на цената на среброто през последната година, а втората обхваща 14 годишен период. Както се вижда от първата графика, цената на среброто започва да се увеличава, след като се е оформило т.н. “двойно дъно”, което означава, че има силна съпротива при намаляването на цената и нива от 19 щатски долара за унция са минимални и осигуряват “поддръжка” на цената. Втората графика дава възможност да се прецени потенциала за ръст на цената на среброто за по дълъг бъдещ период. От графиката може да се направи извода, че в момента е изгодно да се купува, защото вероятността цената на среброто да намалява е малка, докато потенциала за ръст на цената е голям.


chart


chart


Техническият анализ не е панацея за успешно инвестиране и прогнози. Практиката показва, че обикновените инвеститори, които го използват по често губят. Причина за това не е самият метод, а факта, че повечето пазари са манипулирани. И фундаменталния и техническия анализ следва да бъдат използвани при вземане на решения да се купува или продава. В дългосрочен аспект те са полезни, но човек трябва сам да взема окончателното решение. Поздрави.