logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенНоември 2014 г.


Историята с КТБ продължи да се развива така, както предвидихме в предния нюзлетър – победиха тези, които искаха банката да бъде ликвидирана. Това ще струва на данъкоплатците няколко милиарда. Правителството ще вземе заем за да допълни парите във фонда за гарантиране на влоговете, който банките би трябвало да възстановят с лихвите. Дали и кога това ще стане и най важното, как ще се върнат тези пари предстои да видим. Като се има пред вид, че многогодишните отчисления от банките досега се оказаха недостатъчни, може да се твърди, че при още един подобен случай банковата система ще колабира. Светът на банките, който познавахме до сега вече го няма. Той се промени преди няколко години, когато банковата криза в Кипър роди нов феномен – парите на вложителите в банките са на банките, а не на тези, които са ги депозирали.
Финансовата криза през 2008 г. беше предотвратена с масова ликвидност в САЩ под формата на няколко различни операции, последните от които са така наречените “количествени улеснения”, поредното от които току що завърши. То трябваше да стимулира американската икономика, но доведе преди всичко до ръст на борсите, както може да се види от следващата графика.


chart


Както се вижда от графиката, печалбите на фирмите се увеличиха с около 10%, докато цените на акциите нараснаха много повече.
Отношението между цената на акциите и доходността (дивидентите) нараства, както може да се види от следващата графика.


chart


От нея се вижда, че в продължение на повече от 100 години (и според класическите теории), доходността на борсовите акции при нормални условия е била между 7 и 10% , което означава РЕ между 10 и 15. В момента отношението е почти 27, което означава, че хората, играещи на борсата не очакват дивиденти, а краткосрочни печалби от повишаване цената на акциите. На практика се надува поредния балон и всички очакват корекция на пазара. Поведението на участниците в пазара се диктува преди всичко от алчността и желанието да направят по големи печалби, надявайки се да успеят да продадат преди корекцията да започне. Някои може и да успеят, но много ще загубят, някои всичко.
САЩ не са единствени. Практически всички централни банки на развитите страни са създавали пари “от въздуха” под една или друга форма и това се вижда от следващата графика, където са показани балансите на няколко от тях. ЕЦБ се опита да “санира” част от ликвидността и Еврозоната изпадна в рецесия, което принуди М.Драги да обяви нови “стимули”, които да съживят икономиката на стария континент.


chart


Централните банки “печатаха” пари и едновременно много от тях продаваха злато за да не допуснат повишаване на цената му. Долната графика илюстрира това.


chart


Продажбите рядко бяха директни, а за да се заблудят хората се използваха така наречените схеми за “лизинг” на злато на избрани големи международни (предимно американски) банки, които го продаваха. Това продължи до 2008 г., след която централните банки от продавачи се превърнаха в купувачи на злато, както се вижда от следващата графика.


chart


Особено активни купувачи са някои от страните от БРИИКС – Русия, Китай, Индия и др., включително Турция. Официално Китай има около 1000 тона злато като валутни резерви, но оценката на някои експерти са, че в страната има около 14000 тона, като страната е на първо място по добив, който е забранено да се изнася. Китай има амбиции юанът да стане регионална, а в бъдеще и световна валута, за което е необходим значителен златен резерв.
Американците имат поговорка – не се бори с Федералния резерв. Централните банки са прекалено силен противник за всеки и обикновения човек може само да се съобразява с тях и да прави това, което правят те – да купува злато. Златните монети-кюлчета от 1 и ½ унции са особено подходящи за хората в България. Фалитът на КТБ показа, че относително стабилна банка може да бъде срината , като държавни институции не изпълниха задълженията си, а някои от тях нарушиха закона без да им бъде потърсена отговорност поне засега. Банковата система при резервното банкиране се крепи единствено на доверието на вложителите. При това банкиране няма ликвидна банка и когато вложителите започнат масово да теглят парите си, банките са обречени. Затова ще повторим отново, че разумните хора диверсифицират богатството си и влагат между 5 и 20% от него, без да се смята стойността на жилището им, във физическо злато под техен контрол. Голямата картина при златото е непроменена, както може да се види от долната графика.


chart


От 2011 година, когато цената на една унция достигна 1900 щатски долара, златото е в понижаващ се пазар. Някои анализатори предвиждат този пазар да достигне дъното си през следващата година, а върхът на следващия повишаващ се пазар да бъде около 2019 година. Техническият анализ подкрепя тези прогнози, както може да се види от следващата графика поне що се отнася за дъното, което може би предстои и е възможно цената на златото да падне още.


chart


Вече сме писали за ползата от техническия анализ, особено при краткосрочни прогнози. От друга страна случайни събития от типа “черен лебед” могат значително да повлияят на цената на златото. Полезно е да приведем и мнението на А.Грийнспан, който наскоро каза в интервю, че цената на жълтия метал ще нарасне значително. Ние нямаме основания да се съмняваме в думите му. Поздрави.Вече писахме за предимството на диверсификацията. В България вече се предлагат и диаманти на сайта www.svdiamonds.eu, като ако при поръчка се изпрати долния код, се получава 5% отстъпка.


chart


chart