logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенФевруари 2015 г.


Гърция е център на вниманието в Европа и световните финансови среди. Страната стана нарицателно за финансови и икономически проблеми, заплашващи да предизвикат световна криза. Както е в повечето случаи, истината е съвсем друга. Целият свят сега е Гърция и това състояние се прояви през кризата от 2008 – 2009 година и продължава да се задълбочава, както може да се види от долната графика.


chart


Всъщност процесът започна преди 2000 година, когато тогавашният президент на Федералния резерв на САЩ – А.Грийнспан създаде свръх ликвидност и наду балона на технологичните акции. Малко хора помнят, че технологичният индекс NASDAQ достигна стойности от около 5000, които са сравними със сегашните нива, достигнати след цели 15 години. Казват, че лошия пример е заразителен и сегашните централни банкери си въобразяват, че чрез свръх ликвидност могат да решават проблемите на структурни изкривявания на икономиката и да предизвикат икономически растеж. На практика те и политиците само отлагат кризата и увеличават дълговото бреме.
Преди последната криза световния дълг беше 269% от световния БВП. През 2014 година той нарасна до 286% . Вместо преструктуриране и делевъридж, задлъжнялостта се увеличи. Водещи са Япония, Испания, Китай, САЩ. Сега целият свят е Гърция и натрупаните дългове няма как да бъдат платени. Денят на равносметката може да бъде отложен, но е неизбежен.
Политиците, банкерите и казионните икономисти не разбират, че хората вземат икономически решения на първо място на базата на емоциите и само понякога на базата на логиката. Създадената ликвидност стимулира борсите, но не и производството, и потреблението. Цените на основните борсови стоки падат, както може да се види от следващата графика.


chart


Индексът на борсовите стоки на “Стандарт енд пуърс” рязко пада в последно време и е на нивата от времето на последната криза. Допълнително “Балтийският сух индекс” достигна също рекордно ниски стойности. Този индекс отразява нивото на навлата – дневната ставка на наема на кораби за превоз на масови товари (суровини). Ниските навла означават, че следва да се очаква ниска икономическа активност и намалено производство през следващите месеци, а може би и по дълго. Графика на индекса е показана по долу.


chart


За разлика от реалната икономика борсите в Америка растат поне номинално. Доларът също нарасна спрямо останалите книжни валути, които са в поредната валутна война. Американската валута е “най чистата мръсна риза” и засега расте спрямо останалите. По точно се обезценява с по малка скорост, подкрепяна от анемичния ръст на американската икономика, всеобщата несигурност и специфичната позиция на американския долар като световна резервна валута. Дори цената на златото в долари отбеляза лек спад като тенденция през последните години, но спрямо валутната кошница златото расте и това може да се види от следващата графика.


chart


Графиката може да е абстрактна за повечето читатели, но зад нея стои тенденция, която притежателите на физическо злато в европейските държави могат да оценят на практика. Долната графика показва динамиката на цената на златото в евро през последната година. Тези европейци, които са вложили парите си във физическо злато сега са значително по богати и по сигурни от останалите.


chart


Икономическата криза в момента е основна причина за значително понижение на цената на среброто през последните години. Освен като монетарен метал, използван за инвестиционни цели, среброто има и голямо индустриално приложение, като областите на употребата му в различни сфери на живота се увеличават ежедневно. В земната кора съотношението между среброто и златото е в диапазона 10 -15 и това би следвало да бъде груба индикация за съотношението между цените на двата метала. Приблизително такова е било съотношението, в което са се разменяли златните и сребърните монети в древността. Следващата графика показва динамиката на отношението на цените на среброто и златото. От нея е видно, че има всички предпоставки да се очаква ръст на цената на среброто в близките месеци.


chart


Кризата принуди много хора да търсят диверсификация на спестяванията си. Банковите фалити, резките колебания на курсовете на някои валути, както и явната конфискация на депозитите на вложителите в Кипър, Русия, Гърция, както и в България карат много хора да купуват златни и сребърни монети- кюлчета като форма на дългосрочно спестяване.
Следващите две графики показват продажбите на златни и сребърни монети в САЩ, но картината е аналогична и в другите страни. Среброто е златото на бедните и затова продажбите на сребърни монети са много по големи от тези на златни монети.


chart


chart


Среброто е характерно с това, че цената му се променя значително по динамично в сравнение с цената на златото. Сребърният бик е своенравен и може да изненада неопитните. От сребро може да се спечели много, но и може да се загуби много. Затова ние препоръчваме да се купуват сребърни монети- кюлчета. В България БНБ продава стари юбилейни монети с 90% съдържание на сребро, които са доста изгодни. Тези монети имат и нумизматична стойност. Златото и до известна степен среброто са спасителния пояс, който ще помогне на човек да оцелее когато икономиката претърпи корабокрушение. Те не са инвестиция, а форма на дългосрочно спестяване, която ще запази и евентуално ще увеличи стойността си. Разумните хора диверсифицират богатството си, като между 5 и 20% от него, без да се смята цената на жилището им, влагат в злато и евентуално сребро. Няма формула за успеха и точните проценти. Всеки случай е индивидуален, но златното правило е, че правилата определят тези, които имат най много злато. Поздрави.