logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенСептември 2015 г.


Преди около 15 години полковникът от американската армия Питърс използва при лекциите си карта на държавите от Близкия изток, на която са показани нови граници и даже нови държави. Тази карта не е само плод на въображението на полковника. Тя отразява намеренията на хора от военните среди и дипломацията на САЩ, които планират и осъществяват външната политика на САЩ.


chart

Сегашните държави и границите им са също резултат от интересите на бившите колониални страни в региона – Англия и Франция, и до известна степен САЩ. Те също са изкуствени и са една от причините за сегашната криза.
Друга причина са намеренията на различните износители на газ да прекарат конкурентни газопроводи за доставка на природен газ за Европа. През Турция, Сирия и Ирак минават няколко трасета както може да се види от следващата карта. Победителите в конфликта ще определят кои да бъдат построени.


chart

Русия няма интерес от построяването на тези газопроводи, които ще застрашат монополното и положение на европейския газов пазар. Русия не желае също така колапс на режима в Дамаск и на Сирия, където е разположена единствената и военна база в Средиземно море. Появи се откъслечна информация, че в северната част на Израел са открити огромни запаси от нефт. Смята се, че залежите са в района на Голанските възвишения, които принадлежат на Сирия и са само окупирани от Израел. Това обяснява негласната израелска подкрепа на противниците на режима в Дамаск и явната подкрепа за кюрдската държава, създадена в северната част на Ирак, която може да се разрасне в Сирия , а на по късен етап и още повече.
Конфликтът между шиитите в Иран, Ирак, Ливан и Сирия, и сунитите в останалите арабски страни е също съществена причина, но не е основната. Той обяснява частично и последното масово мигриране към Европа. В страните около Сирия има огромни маси бежанци, както може да се види от следващата графика.


chart

Поради недалновидната политика на страните от ЕС е предизвикана криза с огромни размери. На първо място Германия заяви, че ще приема всички легитимни бежанци, без да поясни как и къде те ще бъдат филтрирани. Гърция , Австрия и първоначално Унгария не спазват регламента за задължителна регистрация на чужденците, влизащи в Шенген, независимо от причината. Последваха необясними промени в позициите и начина на пропускане на пришълците. Защото те са пришълци – смес от истински бежанци, икономически емигранти и авантюристи. За да се справи с външния проблем ЕС трябва преди всичко да реши вътрешните си проблеми. ЕС трябва да се развива или като единна държава, подобно на САЩ, или да стане единно икономическо пространство от суверенни държави.
Що се касае пришълците, въпросът ще бъде окончателно решен, когато една от страните в конфликта победи. Има някои индикации, че Русия и САЩ може да се споразумеят за подялба на влиянието си, като Русия запазва Сирия, а САЩ – Ирак. Предстои да видим дали това ще се материализира. САЩ започват да разбират, че подхода на “организирания хаос” в някои случаи не носи очакваните резултати. Като цяло, обаче, действията на Федералния резерв и американското правителство направиха долара най привлекателната валута, въпреки че той е само “най чистата мръсна риза”.


chart

Щатският долар преодоля низходящата тенденция и може да се очаква това да продължи поне до края на годината и дори в началото на следващата.
Цената на златото отдавна формира дъно и някои анализатори смятат, че скоро предстои ръст. Други очакват да има известно понижаване, преди цената да започне да расте. Следващата графика може да помогне да се направи прогноза за това, което предстои. През последните дни цената на златото е около ключовото ниво от 1140 щатски долара за унция и все още няма ясно изразена подкрепа на тази цена.


chart

Ключово според нас е нивото от 1220 щатски долара за унция, преминаването на което ще може да се счита за евентуално начало на повишаващ се пазар.
Както сме казвали многократно, “книжният” пазар вероятно е манипулиран, тъй като на него се търгуват големи количества злато, без зад сделките да стои реален метал. В последните седмици тази тенденция излезе вън от всякакви пропорции, както може да се види от следващата графика.


chart

Сделките на “книжния” пазар в последните дни са в такива обеми, че на всяка унция злато, която е налична за доставка на лондонската борса се падат 228 потенциални клейма (искания за доставка). Това се случва за пръв път от 2000 година насам и всеки може да си представи какво ще стане, ако поне част от участниците в книжния пазар поискат физическа доставка.
Положението с доставките на физическо злато е тревожно защото големи количества не се предлагат и премиите са доста високи. Според много анализатори може да се стигне до експлозивен ръст на цената на физически метал, особено при среброто, където има значително постоянно търсене за индустриални цели, което не може да бъде удовлетворено чрез плащане на премия при невъзможност за доставка.
Ниските цени на златото и среброто водят до ръст на покупките, особено на монети кюлчета. На следващите две графики са показани покупките на сребърни и златни монети-кюлчета в САЩ за периода юни-август през последните две години. Увеличението е в пъти и доставките се бавят със седмици, което е още едно доказателство, че от една страна интереса е много голям, а от друга, че физическия метал е в дефицит при сегашните цени.


chart

chart

Не само хората купуват сребро и злато. Правителствата на Китай, Русия и др. държави продължават покупките за централните банки независимо, а може би точно поради икономическите трудности, които тези държави имат в момента. Дори Ислямска държава започна да сече златни монети - динари, които ще пусне в обръщение.


chart

Златният динар е с тегло 4.25 грама и е от 22 каратово злато. Той е по голяма заплаха за банкерите от самите терористи. Близкият изток е раздиран от кризи и конфликти, и златото е естествено спасително убежище, което дава на притежателите му сигурност и свобода. То може да се превърне в спасителен пояс, който да помогне на всеки човек и семейството му да оцелеят в бурята. Поздрави.