logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенСептември 2014 г.


Вече сме цитирали Х.Кисинджър, според когото, който контролира енергията може да контролира цели континенти. Европа може лесно да бъде контролирана чрез енергията защото икономиката и зависи в голяма степен от руския газ. Нека разгледаме долната графика, от която се вижда, че Русия е доставяла 24% от газта в Европа през 2012 г.


chart


Сега този дял е по голям., а доставките се осигуряват от огромна мрежа от газопроводи – действащи и планирани, както може да се види от следващата графика.


chart


Един от новите проекти е “Южен поток”, данни за който са дадени на долната графика.


chart


Газовият проблем не е нов за Европа, която се нуждае от огромни количества газ, който е относително чисто гориво и служи за задоволяване на индустрията и за отопление. Сега Русия задоволява около 28 % от европейското потребление, като се очаква този процент даже да нарасне. Някои източноевропейски държави, сред които е и България практически изцяло зависят от газовите доставки от Русия. В стремежа си да диверсифицират газовите доставки, европейските държави планират няколко проекта за доставка на газ от Туркменистан, Азербайджан и дори от Иран по южното направление. Трасетата на тези тръбопроводи са показани на горната карта, но общото за тях е, че липсва както финансиране, така и достатъчни количества газ. Планираните газопроводи преминават през райони с нестабилно положение и като цяло доставки в обозримо бъдеще са малко вероятни. Конфликтът в Украйна и цялата му предистория принудиха Русия да търси по сигурно трасе за доставки на газ в Европа по южното направление. Такова трасе е “Южен поток”, който има дължина 2380 км и капацитет 63 милиарда куб. м. газ годишно. Предварителната стойност на този проект е около 16 милиарда евро. Маршрутът на газопровода започва в Русия и след като преминава през Черно море, излиза на брега на България, продължава през Сърбия, Унгария, Словения и завършва в северна Италия. Планират се разклонения по сушата към някои от балканските държави, както и морско отклонение, което да излезе на черноморския бряг на европейската част на Турция.
Както се вижда от данните на инфографиката, проекта “Южен поток” не е само собственост на “Газпром”, участието на който е максимум 50% в различните компании. Останалата част от акционерното участие е на европейски компании.В този аспект аргументите на враговете на проекта в България са преди всичко политически. В същност против проекта в България са преди всичко тези, които не могат да получат част от потенциалния бизнес за около 1.5 милиарда евро, които се предвиждат за работите по проекта в България. Другите са финансово зависими от глобални антируски интереси на други държави. “Южен поток” има стратегическо значение за Русия и тя има няколко варианта за осъществяването му, в случай, че първия не може да се реализира. Така проекта може да бъде обявен за частен и да се финансира изцяло от руската страна, там където се създават непреодолими препятствия. Друг вариант е, тръбопроводът да излезе на турския черноморски бряг и да продължи през териториите на Турция и Гърция, заобикаляйки България. Русия не е много склонна на такъв вариант, защото и двата тръбопровода – “Син поток” и “Южен поток” ще зависят от Турция. За България този вариант ще означава да се купува руски газ на цени, значително по високи от сегашните. Доставките на втечнен газ през гръцки пристанища е още по скъпо, а добив на шистов газ на територията на страната при сегашните технологии ще има катастрофални екологични последици и неясен икономически смисъл. Всички варианти за алтернативни доставки на газ за България ще се нуждаят от значително финансиране, което държавата не може да получи. От друга страна проектът “Южен поток” вече е ангажирал мощни световни компании, главно от Германия, които имат какво да загубят, ако проекта спре. Така една тръба за морската част , която има дължина около 12 м и диаметър около 1м , се изработва от специална дебелостенна стомана и струва около 20000 евро. В пристанищата на Бургас и Варна има вече складирани десетки хиляди тръби. Нека разгледаме долната снимка.


chart


На нея е показан част от процеса на съединяване на отделните тръби в секции с дължина около 50м. Тези секции се доставят на платформата, която извършва полагането им на дълбочина до 2250 м. Това е специализиран и високотехнологичен процес, тъй като наляганията на такива дълбочини са от порядъка на над 200 атмосфери. Тръбопроводът трябва да има места за достъп до тръбите за инспекции и ремонт, както и за управление на потока от газ.
Както вече казахме, безрезервните привърженици на изграждането на тръбопровода “Южен поток” са от средите на левите партии с русофилски уклон. Противниците на проекта са главно проамерикански настроени. Популистите, които управляваха до неотдавна менят позицията си постоянно. Никой от горните не се интересува от икономиката на проекта, която трябва да е поставена на първо място.
Ние смятаме, че проекта “Южен поток” е много важен за България и трябва да бъде построен. Едновременно с това са необходими ясни правила на играта, спазване на европейските закони и на първо място защита на националния интерес. България трябва да следва политиката, препоръчана от цар Борис ІІІ – винаги с Германия (Европа) и никога против Русия. Ще завършим с поглед върху пазара на златото. То е подложено на огромен натиск и цената на книжния пазар е около 1200 щат. долара за трой унция. Централните банки продължават да наливат огромна ликвидност във световната финансова система, както може да се види от следващата графика.


chart


Още веднъж ще повторим, че банките създават пари, а не стоки и благополучие. Опитите за създаване на икономическо оживление и просперитет чрез създаване на пари “от въздуха” са обречени на провал. Характерно е, че от 2012 година положителната корелация между ръста на паричната маса и цената на златото е нарушена, което свидетелства за изкривяване на пазара. Нищо в общата финансова картина не се е променило и единственото логично обяснение за падането на цената на златото може да бъде манипулация на книжния пазар от страна на големите банки. От техническа гледна точка, в краткосрочен аспект е важно нивото от 1200 щат. долара за унция, което е ниво на подкрепа, както може да се види от следващата графика. Ако цената на златото се задържи над 1200 щат.долара, това ще е сигнал за купуване, тъй като ще се очаква ръст на цената. Това е индикация за хората, които се занимават с активна търговия на пазара на злато.


chart


Ричард Ръсел съветва да не се следи стриктно цената на златото, а човек да пресмята унциите, които притежава. Златото е пари, точка. То никога няма да се обезцени тотално, както “книжните” пари. То е необходимо на хората за случаи като този с КТБ и всеки разумен човек трябва да има между 5 и 20% от богатството си, изключвайки стойността на жилището, във физическо злато. Поздрави.