logo


Красимир Грудов
G O L D
Хроники на пазара на биковете
Изтеглете безплатно (PDF)Икономика и политика

Злато и сребро

Инвестиции по време на криза

Real Estate (Недвижими имоти)

Numismatics

Месечен анализ (Newsletter)

Valcambi - gallery

АрхивКонтакти и консултации:
kpgrudov@yahoo.com

Регистриране на международни бизнес корпорации.
"Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат."
                  Марк ТвенМарт 2015 г.

България и южния газов коридор


Природният газ е основна част от руския износ на енергетични суровини и дава голяма част от приходите за бюджета на държавата. Поради това е естествен стремежът за диверсификация на износа му, особено в последните години. Подписан беше дългосрочен договор за доставка на руски газ за Китай и започна строежа на газопровода “Силата на Сибир”. На европейския пазар Русия се опитва да диверсифицира направленията за доставка. Отдавна е в експлоатация тръбопровода “Северен поток”, който доставя руски газ предимно за Германия. По интересна е разработката на южния газов коридор, която преследва едновременно търговски и геополитически цели. Първата част на южното направление беше тръбопровода “Син поток”, който доставя газ за Турция - един от основните потребители в района. Събитията в Украйна накараха Русия да търси алтернатива на зависимостта си от капризите на украинското правителство и на отклоняване от украинците на големи количества газ, без за тях да се заплаща. Важно е да се има пред вид и желанието да се елиминира конкуренцията – газ от Иран и арабските държави. Тръбопроводът “Набуко” в момента е спрян за неопределено време, а войната в Сирия поставя под въпрос доставките от други, не руски източници. Остана “Южен поток”, който засега е единствения, който може да бъде построен в обозримо бъдеще.


chart


Първоначалното трасе на газопровода се планираше да преминава през България, Сърбия, Унгария, Австрия и Италия и да има отклонения ,и към някои други южноевропейски държави.
За целта се създадоха смесени дружества на “Газпром” със съответните държави. В България участието на българската страна в дружеството и особено определянето на подизпълнителите при изграждането на тръбопровода станаха ябълка на раздора, защото няколко поредни правителства се опитаха да наложат близки до управляващите фирми. Отделно физически лица и фирми, близки до управляващите изкупиха земите, през които се планираше да преминат тръбите, за да си осигурят гарантирани печалби от наем за дълъг период от време. Конфликтът се разрасна и достигна до бюрократите от Брюксел, които го използваха за да спрат проекта. За разлика от “Северен поток” се появи изискването за осигуряване на достъп до тръбите на други доставчици на газ, което “Газпром” не приема. Българските управляващи не можаха да защитят националния интерес и да решат проблемите. Двете последни правителства приеха диктата на Брюскел и обявиха, че проекта е спрян, въпреки че след това отричаха.
Икономическата криза в Русия, която е в следствие на санкциите и падането на цената на петрола накараха Русия да преосмисли действията си. В.Путин обяви, че оригиналният проект, за тръбопровод, преминаващ през България е спрян и се минава към вариант, при който тръбопроводът ще излиза на турския бряг и на границата с Гърция ще бъде построен разпределителен център, от който европейските потребители ще могат да купуват газ от Турция, която получава значителна отстъпка в цената.
Русия е планирала от самото начало “Южен поток” да има отклонение по море към Турция. Тръбопроводът има 4 паралелни тръби и е възможно една от тях да излиза на турското крайбрежие или да има отклонение. Русия не желае да зависи само от Турция, поради което планираше трасето да минава през България, но горните причини принудиха руското ръководство да промени плановете си.
Промяната на трасето на газопровода предизвика промени в организацията за построяването му и съпътстващата логистика. В пристанищата Бургас и Варна има складирани повече от 150,000 тръби. Те са с голяма дебелина на стените, за полагане на дълбочина над 2000 метра, със специална конструкция и изработка, и всяка една струва 20000 евро. Мобилизирани са няколко специализирани океански влекача – снабдители на платформи, както и две специализирани морски платформи за полагане на тръби на италианската фирма “Сайпем”, която построи морската част на тръбопровода “Син поток”. Работата по промяната на последната част от трасето на тръбопровода към Турция напредва. В Бургаско пристанище е построена специална инсталация за съединяване на тръбите в секции по 4 броя всяка. Тези секции ще бъдат доставяни на платформите, които ще полагат тръбите на морското дъно.


chart


България все още има възможност да стане част от проекта. За да стане това българското правителство трябва да започне преговори с останалите страни по трасето на “Южен поток” и то да бъде построено. Вариантите са чрез самостоятелно финансиране и изграждане от всяка страна, някаква форма на кооперация или изцяло частен проект. В условията на финансова криза, каквато без съмнение е обхванала ЕС, това ще бъде трудно, но не е невъзможно. Едновременно с това трябва да се водят преговори с “Газпром” за отклонение на “Турски поток” и гарантирани количества и цени на газа, доставен до разпределителната станция - Варна. Това е по силите само на силно правителство от “българофили”, каквито в момента за съжаление в българската политика няма.Дългове, ръст на долара, криза в Европа, злато


Една поговорка казва, че данъците и смъртта са неизбежни. Към тях може спокойно да се прибавят и дълговете. Всъщност при съвременната финансова система, правителствата могат въобще да не събират данъци, тъй като чрез централните банки те могат да “печатат” толкова пари, колкото са им нужни. Кредитът и свързаните с него дългове стоят в основата на съвременните финанси. Ако всички дългове се погасят (изплатят) , системата ще колабира. Със създаването на резервното банкиране масата на парите започва да расте, а с нея растат дълговете. Когато тези дългове не могат да бъдат обслужвани следва криза, при която най неразумните кредитополучатели фалират и системата рестартира. Много хора мислят, че кризата през 2008г. е преминала, но следващата графика показва, че това съвсем не е така.


chart


По време на кризата правителствата спасяваха системата – банките и големите корпорации. Тогава балонът на дълговете се наду при публичните финанси и обществото като цяло ще плаща за грешките на банкерите и големия бизнес. Казионните икономисти обичат да жонглират с числа за да защитават тезите си. Една от мантрите им е за съотношението между дълга и БВП на дадена държава. Гърция е примерът за лошо и безразсъдно управление на публичните финанси, но в действителност далеч не е единствена. Нека разгледаме следващата таблица.


chart


В действителност гърците са едва на 7 позиция, а почти 40 държави, повечето развити, не отговарят на казионните критерии за съотношение между дълг и БВП. Нашето мнение е, че кризата продължава и лошото тепърва предстои. Индиректна индикация за това е ръста на американския долар през последната една година. Досегашната история показва, че винаги, когато доларът расте, следва икономическа криза, както може да се види от следващата графика.


chart


Привържениците на теориите на конспирацията са убедени, че световните банкери и капиталисти, подкрепяни от продажни политици, действат организирано за да експлоатират хората. В действителност между политиците, банкерите и капиталистите има значителни противоречия, включително и по въпросите за преодоляване на текущата криза. Във водещите развити държави бяха приложени различни мерки за излизане от кризата както може да се види от следващата графика.


chart


В САЩ беше възприет подход, свързан със стремежа на Федералния резерв да не допусне повторение на кризата от 1929 г. Поради това финансовата система беше залята с ликвидност за да не се допусне дефлация и да се предизвика ръст на американската икономика. Балансът на Федералния резерв постоянно нараства. В Европа ЕЦБ има за задача на първо място да поддържа стабилност на цените. Действията на ЕЦБ се определят в значителна степен от Германия, която не желае да бъде повторена хиперинфлацията от Ваймарска Германия. Поради това ЕЦБ се опитва да бъде по гъвкава, да не увеличава много ликвидността и да наложи едновременно, и ограничаване на публичните разходи. Въпреки това М.Драги беше принуден да обяви програма за стимулиране на европейските икономики и ЕЦБ започна да налива по 60 млрд евро месечно под формата на изкупуване на облигации. Япония опитва единствено възможната политика на наливане на ликвидност и само спестовността и дисциплината на японците предотвратяват засега имплозията на финансовата и система. В резултат на действията на ЦБ в Япония се отбелязва незначителен ръст на икономиката, докато в САЩ оживлението е по осезаемо. В ЕС кризата продължава.
Започнаха валутни войни, при които повечето държави се стремят да получат предимство при износа когато валутите им са слаби.
Променящите се курсове на книжните валути изкривяват картината на цената на единствените истински пари – златото. Следващата таблица дава дългосрочна информация за реалното състояние на нещата.


chart


Постоянен спад на цената на златото през последните 3 поредни години има засега единствено при цената в щатски долари. Европейците, които са вложили пари в злато са доволни от инвестицията си както може да се види от таблицата и от следващата графика.


chart


Имайки пред вид текущото състояние на световната икономика и финанси, и тенденциите на развитието им, ние смятаме, че има всички основания това да се промени до края на тази година. Дали ще стане, не можем да кажем, защото нямаме кристална топка за предсказания, а се базираме на повече от 5000 годишната история на златото и човешкото поведение при вземане на икономически решения. Основите на диверсификацията на богатството са описани още в библията и са сред основните добродетели на разумните хора. Златото е основен елемент на тази диверсификация. Поздрави.